Dete ryk framleis av torva
Hans Strømmegjerde var den siste som tok torv til brensel i Straumsdalen. No har sonen teke opp att tradisjonen for å sikre den rette aromaen til sin gardsproduserte whisky.
Av Kjetil Tandstad
-Eg er den einaste nolevande som har drive med torvutvinning i Straumsdalen. Vi
dreiv fram til 1936. Og det er no artig at torv har blitt teke i bruk att, om
enn i mykje mindre målestokk, seier Hans Strømmegjerde (92) frå bruket Nymarka
i Straumgjerde.
Brenneri
Han gler seg over at det ikkje heilt er slutt med torvtakinga.
Sonen Harald har bygd opp eit brenneri på garden og satsar på produksjon av ulike
typar brennevin. I dei nybygde produksjonslokala er han alt godt i gang med
produksjon av gin og akevitt. Dei spesielle tjukkmaga flaskene har alt i eit
par år vore i finne i restaurantar og vinmonopol-utsal. Dei første busslastane
med turistar har fått omvising og smaksprøvar
i besøksrommet over brenneriet. Det er meir opplevingar for publikum enn dei store
mengdene produsert brennevin som skal gjere susen for Grova. Interessa også blant
tilreisande er stor, fortel Harald Strømmegjerde.
Whiskyen frå Grova
har enno ikkje nådd hyllene i polet. Slikt brennevin må lagrast i minst tre år
for at den kan kallast whisky. Skal den få den rette smaken og lukta, må byggkornet
røykjast med torv. Torva hentar Harald på Løkane på Riksheim der det er enklare
å kome til med bil enn på den gamle torvmyra i Straumsdalen. No får han bruk
for faren sin kunnskap om torvtaking og
fyring med torv. Den første Grova-whiskyen vil bli sendt ut på marknaden i 2022.
Namnet Grova er henta frå ein bekk i Fetstranda
som hadde så godt vatn at folk i gammal tid brukte å kalle kalla den Brennevinsgrova.
Torvløer
- Straumsdalen har hatt mange viktige naturressursar, seier
Hans. Torvmyrane var ein av dei. Den som har sett gamle bilde av landskapet for
hundre år sidan vil ha lagt merke til at alt var snaugnaga av beitedyra. Det er
knapt eit einaste tre å sjå. I ein slik situasjon seier det seg sjølv at det
var vanskeleg å finne trevirke til ved. Derfor fyrte ein med torv og det var
slett ikkje noko dårleg brenne, seier Hans Strømmegjerde.
Ein skar render i
myra som ein delte opp, om lag som mursteinar. Desse skulle «husast», altså
stablast på ein spesiell måte: To på høgkant og ein på tvers, slik at lufta
skulle kome til. Torva vart tørka halvvegs utandørs. Etterpå vart dei stabla
inn i ei torvløe utan vegger og tørka vidare før de vart frakta ned til garden.
Flyndrespade
Utstyret til torvtaking var enkelt: Ei ekstra lang og
spesiell stikkspade, ei rund flyndrespade, eit slags breitt greip, ofte laga av
ein solid trestokk det var slege kjempespikrar gjennom. Så måtte ein ha ei
torvtrillebår med brei lastekasse og ein høg gavl fremst. Rart å tenkje på,
seier Harald og peikar på kanten der han har teke ut torv. Myra byggjer seg opp
med ein millimeter per år. Denne meterhøge veggen har altså blitt til gjennom
tusen år.
Torva har hatt ein
viktig rolle gjennom hundreåra og krev at ein tenkjer i lange liner.
Nymark-Hans har grave i jorda og funne ti tufter etter torvløer. Han veit kva
gardar som eig dei. Det var Midtre Tandstad som sikra seg dei beste torvmyrane
i Straumsdalen. Både Ytre og Indre Tandstad vart liggjande som øydegardar i
mange hundre år etter Svartedauden. Det kan vi lese av namna som framleis er i
bruk: Inst-Øggarden og Ytst-Øggarden, seier han.
Dobbeltstreng
Sidan dei beste
torvmyrane alt var tekne, måtte straumgjerdingane ta til takke med Skarhammaren
og Trohaugen på kanten av platået nord for Straumshornet. Etter kvart vart det
sett opp tre løypestrengar herifrå og ned lia til bruka Nymarka, Gylet og
Teigen. Til vårt bruk vart det sett opp to parallelle løypestrengar. Det var
praktisk. Når ein sende den tunge torva
ned til garden, kunne ein bruke tyngda til å heise andre lass motsett veg. Det
sparte oss for en del tunge lass opp dei bratte setervegane, fortel Hans.
Utan tilgang på løypestreng måtte Tandstad-karane bruke
slepeslede for å få sine torvlass til
gards. Edvard Tandstad frå Inst-Øggarden henta også mold i torvmyrane som han
køyrde heim. Han hadde ikkje landkum i fjøsen og hadde bruk for molda for å
absorbere det våte i gjødselkjellaren. Denne myrmolda viste seg å vere eit
fantastisk god til jordforbetring, minnest
Hans.
Torvtaking-onna var mellom vårvinna og slåtten. Ein gong dei
arbeidde oppe med torvløene, oppdaga ein unggut kalla Jyls-Jakob ein tiur som
han ville prøve å skyte. Han sende seg ned med løypestrengen. Det fanst ei
innretning til å bremse med, men heilt i samsvar med dagens HMS-reglane var det
nok ikkje. Men han kom heilskinna ned, sprang å henta børsa og sprang oppover
att mot der han hadde sett tiuren. Eg hugsar ikkje om han fekk han., fortel
Hans Strømmegjerde.
-Korleis er torva å brenne. Måtte ein ha ein spesiell
omn?
- Nei, vi brukte vanlege omnar. Det vart god varme av torv,
men det måtte vere god lufting. Og det vart mykje oske, seier Hans
Strømmegjerde. Han er svært oppteken av Straumsdalen. Det er ein dal som er
svært utsett for klimaendringar. Hugs at det ein gong opphavleg var 5000 - 6000
mål stor furuskog her. Denne skogen vart i stor grad uthoggen i hollendartida.
Skogen kom ikkje opp att på grunn av det store beitepresset. I dag er
beitepresset mindre og den gamle
furuskogen er i ferd med å kome att.
-Derfor driv eg og tek bilete dalen slik han ser ut no. Ein må dokumentere endringane. Om 25 år vil
det vere furuskog over alt igjen og heile dalen vil vere omskapt, seier Hans
Strømmegjerde.
Bildetekst:
Hans Strømmegjerde og sonen Harald tek torv på
Løkane på Riksheim til bruk i whisky-produksjon. Foto: Kjetil Tandstad)
Hans Strømmegjerde ved restane av torvløa og hjulhuset til
løypestrengen, slik det såg ut i 1953.
Foto: Privat.
Her gjekk løypestrengane frå Skarhammaren og ned til garden i Straumgjerde. (Foto:
Kjetil Tandstad)
Dagens torv-røykeri på garden i Straumgjerde. (Foto: Harald
Strømmegjerde)
Gammalt torvtakar-utstyr er teke i bruk igjen. Her er torva
«husa» på torvtrilla. I framkant ei flyndrespade. -Artig å tenkje på at det har
teke tusen år å byggje opp denne eine meteren med torvmyr, seier Harald
Strømmegjerde. (Foto: Kjetil Tandstad)
Kommentarer
Legg inn en kommentar